Szlovákia- Csodálatos képek Szlovákia tájairól

Utazás Felvidék gyönyörű tájain

Hervató-Hervatov

A legszebb és legkülönlegesebb ruszin fatemplom található Hervatón, külső és belső megjelenésében egyaránt.

Assisi Szent Ferenc római-katolikus fatemplomát a 15. század végén a gótikus stílus hatása allatt építették (valószínűleg 1499 és 1500 között). 

Szlovákiában a legrégebbi és legmegóvottabb fa kis templom. Az enteriőr legértékesebb részei közé tartoznak az 1655 és 1805-ből származó gótikus táblaképek és falfestmények.

hervato_2.jpg

A hervatói fatemplom


hervato_1.jpg

A jó és a balga szüzek (bibliai jelenet)

hervato.jpg

Sárkányölő Szent György freskó

Hervatón érdemes megszállni, rendkívűl kedves és korrekt kiszolgálás van a templom melletti panzióban. Bártfához közel van, autóval 10 perc alatt át lehet érni.

Bártfafürdő- Bardejovské Kúpele

A bártfafürdői fürdőhely végén található a bártfafürdői skanzen, ahol ezt a 2 különlegesen szép fatemplomot találtuk.

Érdemes megnézni a skanzent, nagyon érdekes és szép házakat lehet találni, a rutén és a szlovákiai népi építészet gyöngyszemeit.


Zboj

bartfafurdo_zboj.jpg

Szent Miklós pravoszláv fatemplomát 1775-ben építették. Három részre tagolt négyes térbeli elrendezésű építmény és a ruszín-ukrán térség három részből és három toronyból álló ácsolt templomainak tipikus lemkovszky változata. Az 1766-ból származó rokokó ikonosztáz a legmegőrzöttebb ikonosztáz Szlovákiában. Néhány oltárkép (Szent Miklós, Keresztrefeszítés) a 17. századból származik.
1967-ben a templomot a skanzenbe helyezték át – a bártfafürdői Sárosi falumúzeumba.


"Mikolásová"-i fatemplom Bártfafürdőn

p1000815-bartfafurdo_mikulasova.jpg

Jedlinka

A pravoszláv Védelmező Istenszülő-templomot 1763-ban építették, és építészeti szempontból tipikus ruszin-ukrán, háromhajós, háromtornyos fatemplom. Az eredeti belső díszítés a templom építésével párhuzamosan készült. Az ikonosztáz és a Szűz Mária-oltár 1780-ban készültek, barokk stílusban. A belső berendezés értékes darabjai közé tartoznak a fából készült barokk gyertyatartók és a 17. századból származó, cirill betűs írással írt liturgiás könyvek.

p1000824-jedlinka.jpg


jedlinka.jpg

Felsővízköz- Svidník

Felsővízköz a kelet-szlovákiai ruszinok kultúrális központja. Szintén érdekes a skanzenja, ahol látni lehet kékre festett, szalmamtetős parasztházakat, és egy 1961-ben lerombolt, majd később itt újjáépített fatemplomot.

p1000829-felsovizkoz-skanzen.jpg

Képek a skanzenből:

felsovizkoz-skanzen_3.jpg

felsovizkoz-skanzen.jpg

felsovizkoz-skanzen_2.jpg

felsovizkoz-skanzen_1.jpg


Ladomérvágása- Ladomirová

Szent Mihály arkangyal görögkatolikus fatemplomát 1742-ben egyetlen szög használata nélkül építették. A templom mellett oszlopos konstrukción álló harangláb található. A területet, melynek részét képezi a temető is, ácsolt kerítés veszi körül.

A művészileg értékes ikonosztáz és oltár a 18. század második feléről származnak. Ötsoros faépítőművészetről van szó, melyet oltárképek töltenek ki és ezek egy részét a 2. világháború alatt megrongálták.

p1000906-ladomervagasa.jpg

p1000904-ladomervagasa.jpg

Végcsarnó-Krajné Čierno


A XVIII. század közepéről származó görög katolikus fatemplomot Nagy Baziliusnak szentelték. Az épület különlegessége az a tény, hogy a hajó szélessége azonos az asszonyszoba szélességével. A templom atipikus belsejének, amely szintén a XVIII. századból maradt ránk, csak két kapuja van. A templom területét és a körülötte elterülő temetőt zsindelyes fapalánk védi. 2000-ben a templom a világ 100 legveszélyeztetettebb épületének listájára került.

vegcsarno_1.jpg

vegcsarno_5.jpg


Felsőhunkóc- Hunkovce

A Szent Szűzanya Elszenderülésének görögkatolikus temploma a 18. század végéről. 1947-ben megújították. Alacsony kőlábazaton álló három részre tagolt, hármastérbeliségi elrendezésű barokk ácsolt épület.

Az eredeti enteriőr díszítése hiányzik. Néhány értékes oltárkép a bártfai Sárosi Múzeumban van elhelyezve. A templom az öreg keresztekből álló temető részét alkotja.

p1000923-felsohunkoc.jpg

Koróc- Korejovce

Szűzanya Oltalmának görögkatolikus templomát 1764-ben építették. Három részből álló ácsolt építmény, melyet háromtornyú zsindelytető fed. 

A 18. századi ikonosztáz hiányos, csak részei maradtak meg, mint pl. a 18. század második feléről származó Szűzanya képe (obraz Bohorodičky). A cári kapuk növényi ornamentekkel ékesített metszetekkel és a bölcsek alakját ábrázoló festményekkel gazdagon díszítettek.

A templom mellett az 1949-ből származó különálló harangláb található. 2000-ben mindkét épületet felújították.

p1000927-koroc_korejovce.jpg

Alsókomárnok- Nižný Komárnik

A Szent Szűzanya Oltalmának görögkatolikus fatemplomát 1938-ban V. Sičynsky, ukrán építész és a népi építőművészet kutatójának terve alapján építették, a bojkovszki típusú templomok közé tartozik. Egyhajós, magasabb lábazatra épített ácsolt építmény.

Az eneteriőr díszítése az építmény keletkezésének az idejéről származik, habár az ikonosztáz 18. századi.

p1000957-alsokomarnok.jpg

Rózsadomb-Bodružal

Szent Miklós görögkatolikus temploma 1658-ból. Három részből álló ácsolt építmény, melyet gazdagon tagolt zsindelytető fed és három nyugati irányba növekvő torony ékesít.

A templom területe zsindelytetős ácsolt kerítéssel van körbe övezve. Az enteriőrben 18. század feléről származó falfestmények maradványai maradtak fenn. Az ikonosztáz, mely több oltárképet tartalmaz, a 18. század végéről származik.

A 2008-as évben a Kárpátok ívének további 7 fatemplomával együtt felkerült az UNESCO Világörökség Listájára.

p1000965_rozsadomb_bodruzal.jpg

Mérfalva- Miroľa

Szent Szűzanya Oltalmának görögkatolikus fatemploma 1770-ből. Három részre tagolt, három tornyú ácsolt épület. Az épület előtt fa bejárati kapu van, nyolc oldra hajló alacsony kis tetővel és zsindellyel.

Az enteriőr díszítése az épület keletkezésének az idejéből származik. Az ikonosztasz 18. századi négysoros polikróm építőművészeti alkotás, melyet oltárképek és a cári ajtók díszítenek. Néhány oltárkép a 17. századból származik. Az oltárképek felső sora újabb, 18. századból való.

merfalva.jpg

Topola

Szent Mihály arkangyal görögkatolikus fatemplomát 1700-ban építették. Hármastérbeli elrendezésű bojkovszki típusú ácsolt építmény, melyet a falu feletti magas dombon helyeztek el. Temető veszi körül.

A területén a 17. század második feléről származó fa harangláb áll. Az ikonosztáz a 18. század feléről, néhány oltárkép a 17. századból származik.

p1000980-topola.jpg

Orosz patak- Ruský Potok

A falu keleti részén emelkedő, Szent-Mihály arkangyal tiszteletére szentelt görögkatolikus templom 1740-ben épült. Egykor két kapuval ellátott védőfal is övezte. 1956-ban különálló fa harangtornyot építettek hozzá. Ikonosztáza 18. századi, liturgikus könyveit a 17. század első felében Lvivben és más ukrán városokban nyomtatták.

p1000986.jpg

russkypotok.jpg

Görbeszeg- Ulicské Krivé

Szent Mihály arkangyal görögkatolikus fatemploma 1718-ból. Hármastérbeli elrendezésű, alacsony kőalapokra helyezett bojkovszki típusú ácsolt építmény. 

Az ikonosztáz a 18. századból maradt fenn és barokk stílusban készült. Néhány oltárkép, mint pl. Szent Miklós oltárképe, Krisztus Pantokrátor és néhány másik a 16. századból valók.

  p1000994-gorbeszeg_ulicske_krive.jpg<< Főoldal                 Oldal tetejére          Következő oldal >>

Forrás: Vydavateľstvo Dajama
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 24
Tegnapi: 52
Heti: 198
Havi: 1 229
Össz.: 277 324

Látogatottság növelés
Oldal: Fatemplomok
Szlovákia- Csodálatos képek Szlovákia tájairól - © 2008 - 2018 - szlovakia.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: kassa képekben - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »